Europa

                                                                                                           Click here for English

Museum de Fundatie, Zwolle + Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe
25 mei t/m 1 september 2019

De zevende editie van ArtWorlds’ ZomerExpo’s lands grootste kunsttentoonstelling via open inschrijving en anonieme keuze komt deze zomer voor de tweede keer naar Museum de Fundatie. Thema is Europa, het werelddeel van schoonheid en strijd en beladen met geschiedenis. De opening vindt plaats op 25 mei 2019, in de week van de Europese verkiezingen.

De aanmelding voor de digitale voorselectie van de tentoonstelling is inmiddels gesloten. Van 13 t/m 20 april is de tweede selectieronde in de Amsterdamse Van Gendthallen. Hoe het kiezen van de kunst in zijn werk gaat, lees je hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief rechts onderaan de pagina, om op de hoogte te blijven van alle activiteiten rond Europa ZomerExpo 2019.

Europa

Er zijn weinig thema’s die zo ter discussie staan als Europa. Het is een werelddeel in verwarring, waar je wel of niet bij wilt horen. Het is interessant om juist nu aan kunstenaars te vragen na te denken over Europa en erop te reflecteren in hun werk. Dat kan resulteren in heel politiek en propagandistisch werk, maar het kan ook arcadisch en paradijselijk zijn – Europa is namelijk ook vakantiebestemming bij uitstek. Kunstenaars zijn degenen die hier in de volle bandbreedte iets van vinden. Iedereen kan meepraten over het onderwerp tijdens activiteiten rondom de Europa ZomerExpo 2019 in Museum de Fundatie.

Hoe ziet een kunsttentoonstelling over Europa eruit?

De tentoonstelling wordt opgebouwd op basis van het ingezonden werk. We zoeken beelden die overeenkomen, verschillen of elkaar versterken. Naar verwijzingen en verbindingen, tussen tradities en nieuwe visies op de beeldcultuur van het continent. Met elkaar maken we het verhaal van Europa in de kunst zichtbaar. De presentatie nodigt uit om op onderzoek te gaan: waar eindigt de ene cultuur en begint de andere? En: is kunst uit Europa ‘Europese’ kunst? 

Zo creëren we met hedendaagse makers een tentoonstelling die letterlijk en figuurlijk over grenzen gaat, en waarin nationale tradities, Europese factoren en wereldwijde invloeden elkaar ontmoeten.

Bij toeval ontdekt

Ter inspiratie maakt ArtWorlds in de aanloop naar Europa ZomerExpo 2019 een ontdekkingsreis langs beeldende kunst in Europa. De bevindingen leggen we vast in onze Tour d’Europe.

Terug naar de top