Tour d’Europe

In aanloop naar Europa ZomerExpo 2019 maakt ArtWorlds een serendipische tour langs beeldende kunst in Europa. We zijn op zoek naar kunst die gemaakt is op dit continent. Welke culturele invloeden ontmoeten elkaar? Wie zijn de makers en wat is hun achtergrond? En vooral: is er een ‘Europese’ connectie?

Daarbij doen we kunstenaars en tentoonstellingen aan, zoeken verbanden en leggen lijnen uit het verleden naar de kunst van nu. Onze bevindingen leggen we vast in een Tour d’Europe, om je zo op een spoor te brengen en te inspireren voor Europa ZomerExpo 2019. Lees ook onze ultieme Europa-tips >>

NB Wil je ook een bijdrage leveren, in de vorm van een artikel of anderszins, dan nodigen wij je bij deze van harte uit. Stuur je bijdrage aan info@zomerexpo.nl

Klik op de links hieronder om naar de artikelen te gaan:

Niemand kiest een kant in Afropea – Charles Landvreugd

Over grenzen van culturen – Jennifer Tee

Erotische kunst van Klimt en Schiele in behoudend Wenen

Martinique als romantisch ideaal – Paul Gauguin, Charles Laval en Vincent van Gogh

Picasso’s Guernica

Tussen oorsprong en ontwikkeling – Victor Sonna

Liefde en strijd – Marina Abramović

Musée d’Orsay – Over vooruitgang en de tand des tijds

Berthe Morisot – impressionist na 123 jaar in the picture >>

Modigliani – een romantische held uit de vorige eeuw >>

Arp verenigt beeld en betekenis >>

Magritte – de ‘gewone’ man die Georgette zo liefhad >>

Betoverd door Neo Rauch >>

Museum No Hero in Delden >>

Het begin van Europa >>

Europa boven de Parnassus >>


Ultieme Europa-tips

Pieter Steinz schreef met zijn boek Made in Europe (Nieuw Amsterdam) een magnifiek naslagwerk. Aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele kleine ‘vignetten’ maakt hij een rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur.

Dimitri Verhulst maakte naar aanleiding van dit boek de VPRO-documentaireserie Made-in-Europe, met prachtig researchwerk van Maarten Slagboom.

Bij VPRO’s Tegenlicht ging Lucas De Man in De Man door Europa op onderzoek langs zeventien Europese steden, om het veranderende Europa van onderaf vorm te geven.

Op My House of European History kun je verhalen van Europese burgers lezen en toevoegen.

In 2006-2007 ondernamen journalist-filmcriticus Hans Beerekamp en antropoloog-filmmaker Janine Prins Expeditie Europa, op zoek naar de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Ze ontvingen voor hun reisblog op NRC.nl de Erasmus European Media Award.

 

Terug naar de top