Het project

Sinds 2011 organiseert ArtWorlds jaarlijks ZomerExpo: de grootste tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst in een Nederlands museum met open inschrijving en anonieme keuze. Wij bouwen aan een uitgebreid netwerk van kunstbeoefening in de breedste zin van woord. Daaromheen ontwikkelen wij activiteiten ter bevordering van ons missie: kunstenaars in contact brengen met kunst, met elkaar, met podia en met publiek. Na vijf edities in het Gemeentemuseum Den Haag strijkt ZomerExpo in de zomer van 2017 neer in Museum De Fundatie.

afbeelding1

Patricia van de Camp, My own wilderness, 2013, ZomerExpo 2014

Bruggen tussen kunst, makers, podia en publiek

ArtWorlds heeft met ZomerExpo een traditie neergezet die in de pas blijft met actuele ontwikkelingen in de beeldende kunstwereld en de maatschappij. Het project ontleent zijn bestaansrecht aan intensieve samenwerking met diverse culturele organisaties. De exclusieve formule garandeert dat ZomerExpo bruggen bouwt tussen kunst, makers, podia en publiek. Het succes van de afgelopen edities geeft aan dat het concept voor onze belangrijkste doelgroep – alle kunstenaars onder het topsegment, die zoeken naar een podium en feedback op hun werk – onmisbaar is geworden. Hetzelfde geldt voor de bezoekers, die zich herkennen zich in de kunst die deze heterogene groep maakt. ZomerExpo geeft iedereen die kunst maakt jaarlijks de kans zich te bewijzen, in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. Voor de ogen van het publiek ontrolt zich een rijk en gevarieerd kunstlandschap.

Thema

Elk jaar kiest ArtWorlds een centraal thema voor ZomerExpo, dat de kunstenaars richting kan geven bij het maken van nieuw werk. Het thema brengt eenheid in de grote verscheidenheid, het geeft de kunstenaars inspiratie en de jury een leidraad bij het kiezen van de 250 werken voor de tentoonstelling. In het museum vormt themagerelateerde kunst uit de collectie een ijkpunt in elke zaal. Eerdere ZomerExpo-thema’s waren Anoniem Gekozen (2011), Liefde (2012), Aarde (2013), Licht (2014) en Woest (2015). Elk onderwerp laat zich projecteren op onze samenleving als geheel, op de actuele beeldende kunst, op de kunstenaar als individu, en op ZomerExpo zelf. Het thema leidt daardoor tot een tentoonstelling die weerspiegelt wat zich binnen dit kader en op dit moment in de samenleving afspeelt, hoe kunstenaars hierop reageren − en er tegelijkertijd zelf onderdeel van zijn.
Het thema van 2017 is Water.

Hoe het werkt:


Maximaal 3000 kunstwerken kunnen via zomerexpo.nl voor € 30,- per werk worden aangemeld voor selectie. Alle beeldende disciplines zijn welkom, van performances tot macramé.

Anonieme keuze

De jury wisselt jaarlijks en vertegenwoordigt de Nederlandse beeldende kunstsectoren: galeries, musea, verenigingen, verzamelaars, journalistiek, wetenschap, kritiek en beoefening. Zo blijft de keuze actueel én een smaakbarometer. 50 juryleden kiezen tijdens over vier of vijf voorrondedagen op verschillende locaties in het land 250 werken voor de tentoonstelling. Tijdens zo’n voorrondedag kiest de jury anoniem, via een stemkastje, gemiddeld één op de twaalf werken. Verder bezoekt de jury de ruimte met installaties en zwaar werk.

ArtWorlds fotografeert alle werken uit de selectie en plaatst deze op de website in de Collectie, die inmiddels zo’n 2750 werken telt. Curatoren uit de galerie- en verzamelwereld richten vervolgens de tentoonstelling in het museum in. Een selectie niet-gekozen werken vormt per voorrondelocatie een Salon, voorafgaand aan de ZomerExpo.

Dan is de beurt aan het publiek, om ontdekkingen te doen en kunst te kopen. ZomerExpo is bovenal een verkooptentoonstelling. Heeft een bezoeker interesse, dan neemt de kunstenaar contact op met de potentiële koper en vindt opnieuw ontmoeting plaats. Alle werken uit de tentoonstelling, mét gegevens en toelichting van de kunstenaar, verschijnen in een aantrekkelijke catalogus. Een uitgebreid activiteitenprogramma − tijdens de lancering, de voorrondes en de tentoonstelling zelf − geeft bezoekers meer inzicht in het werk, de werkwijze en beweegredenen van kunstenaars.


9V7A7658   9V7A7683

 

Terug naar de top