ZomerExpo Biënnale

De landelijke ZomerExpo Biënnale is een veelzijdige kunsttentoonstelling in Museum de Fundatie, samengesteld via open inschrijving en anonieme keuze. Wat je ziet, vertegenwoordigt de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. 

De tentoonstelling vond vanaf 2011 gedurende vijf jaar jaarlijks plaats in het Gemeentemuseum Den Haag en ging in 2017 naar Museum de Fundatie. Sindsdien is ZomerExpo een biënnale. Het programma wordt mogelijk gemaakt door brede samenwerking en vele fondsen. Per editie staat er een onderwerp centraal. De komende editie gaat over Europa.

Europa ZomerExpo 2019  is van 25 mei t/m 1 september 2019 te zien in Museum de Fundatie in Zwolle en in de zalen en op het buitenterrein van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Tot en met 15 maart 2019  kun je op deze website een kunstwerk aanmelden dat zich op de een of andere wijze tot Europa verhoudt. Hoe je het onderwerp kunt benaderen tref je op onze pagina over Europa.

Anonieme keuze in een nieuwe jas

Anonieme keuze is de herkenbare formule van ZomerExpo. Zo krijgt iedereen een kans. Alleen verloopt het keuzeproces dit jaar anders dan voorheen. De voorrondes knapten in 2017 uit hun jas. De hedendaagse kunstenaar heeft meer ruimte nodig. En de jury meer tijd.

We volgen onze Britse collega’s van de Summer Exhibition in Londen, die de eerste selectie digitaal doen. Iedereen kan gemakkelijk werk uploaden voor de voorselectie van Europa ZomerExpo 2019. De kosten per werk zijn € 10. De ingezonden afbeeldingen tonen we aan regiojury’s in het hele land ‒ onder meer bestaande uit curatoren, galeriehouders, journalisten en kunstenaars. Zij maken hieruit een keuze van maximaal 1000 werken.

De tweede selectie vindt plaats tijdens de grote ZomerExpo-Opstelling, die in 2019 gedurende een week neerstrijkt in de Van Gendthallen in Amsterdam en (voor buitenkunst) een dag in Heino/Wijhe. Tijdens de Opstelling is er tijd en ruimte om de werken zo goed mogelijk te bekijken. Een professionele jury, een juniorjury én een publieksjury kiezen via een verdeelsleutel 250 werken voor de tentoonstelling.

Collectie

ArtWorlds fotografeert alle werken uit de ZomerExpo-Opstelling en plaatst deze op de website in de ZomerExpo Collectie, die inmiddels zo’n 3000 werken telt uit de eerdere edities. De tentoonstelling in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis wordt ingericht op basis van subthema’s en formele overeenkomsten die de werken laten zien. Op die manier vind het publiek gemakkelijker visueel zijn weg in de grote variëteit. Een selectie niet-gekozen werken vormt de SatellietExpo’s op een aantal locaties, voorafgaand aan de grote tentoonstelling.

Verkooptentoonstelling

Tijdens de tentoonstelling is het de beurt aan het publiek om ontdekkingen te doen en kunst te kopen. ZomerExpo is bovenal een verkooptentoonstelling. Ruim een kwart van de werken wordt in het museum verkocht. Heeft een bezoeker interesse, dan neemt de kunstenaar contact op met de potentiële koper. Alle werken uit de tentoonstelling, mét gegevens en toelichting van de kunstenaar, verschijnen in een register. Een uitgebreid activiteitenprogramma tijdens de lancering, de opstellingen en de tentoonstelling zelf, geeft bezoekers meer inzicht in het werk, de werkwijze en beweegredenen van kunstenaars.

Bruggen

ArtWorlds heeft met ZomerExpo een traditie neergezet, die in de pas blijft met actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij. Duizenden kunstenaars voelen zich hiertoe aangetrokken en melden hun werk aan. De zomertentoonstellingen zijn druk bezocht: ruim 70.000 bezoekers voor Water ZomerExpo 2017. Het succesvolle programma kan bestaan dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. ZomerExpo bouwt bruggen tussen makers, podia en publiek. ZomerExpo is voor onmisbaar geworden voor de vele kunstenaars die op zoek zijn naar een groter podium en feedback op hun werk. Het programma geeft elke maker een kans om werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. De talloze bezoekers herkennen zich op hun beurt in de kunst die deze heterogene groep maakt.

Organisator Stichting ArtWorlds toont met ZomerExpo een actuele stand van zaken in de kunst, bevordert het openbare gesprek hierover én bepleit diverse invalshoeken om kunst te benaderen en te bespreken. In dat kader ontwikkelen wij activiteiten ter bevordering van ons missie: kunst toegankelijk maken voor iedereen.

 


 

 

Terug naar de top