KlimaatExpo ’22 komt voort uit ZomerExpo. ZomerExpo is een verkooptentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze. De tentoonstelling werd in 2011 voor het eerst gelanceerd in Kunstmuseum Den Haag en vindt sinds 2017 plaats in Museum de Fundatie. Europa ZomerExpo 2019 was de laatste editie. 

Iedereen is welkom. Diverse culturen, leeftijden, rangen en standen maken samen één tentoonstelling. Je kan meedoen als kunstenaar, jurylid, vrijwilliger of bezoeker. Veel kunstenaars zien het als een kans om (anoniem) werk te laten zien en in een museum te kunnen exposeren. Galeriehouders, conservatoren, kunstcritici en andere professionals zoeken en vinden er interessante kunstenaars en het publiek geniet van de kunst.

ZomerExpo is altijd actueel en vertegenwoordigt een constante neiging tot verbeelding, die we koesteren. De ZomerExpo’s trekken een groot publiek. En er wordt verkocht: gemiddeld een vijfde van de tentoonstelling gaat over de toonbank.

Ontdek de collectie ZomerExpo vanaf 2011

Anoniem gekozen
Een gemêleerde jury kiest de werken. Tijdens voorrondes worden de aangemelde kunstwerken door vrijwilligers getoond aan een jury die zonder kennis van de maker een keuze maakt. De jury die bestaat uit professionals, studenten en andere geïnteresseerden, kiest op individuele basis.

Verschillende visies op een thema
Elke editie heeft een thema. Iedere kunstenaar geeft daar een eigen invulling aan. Zo laat de tentoonstelling diverse visies op een thema zien, in uiteenlopende materialen en technieken. Om het publiek te helpen, wordt de tentoonstelling ingericht op basis van visuele en inhoudelijke kenmerken. We zoeken naar koppelingen of conflicten tussen werken, die zowel onderlinge relaties blootleggen als individuele kwaliteit versterken. De smaak van kunstenaar en kijker krijgt alle ruimte.

Verkooptentoonstelling
ZomerExpo is een succesvolle verkooptentoonstelling. De kunstwerken zijn tijdens de tentoonstellingsperiode te koop. Stichting ArtWorlds faciliteert en ontvangt 30% commissie per verkocht werk. Museum de Fundatie is niet financieel betrokken bij de verkoopprocedure.

Samenwerking 
Het succesvolle programma kan bestaan dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. Het programma geeft elke maker een kans om werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen.

ArtWorlds toont met ZomerExpo een actuele stand van zaken in de kunst, bevordert het openbare gesprek hierover én bepleit diverse invalshoeken om kunst te benaderen en te bespreken. In dat kader ontwikkelen wij activiteiten ter bevordering van ons missie: kunst toegankelijk maken voor iedereen.

 

Terug naar de top