ZomerExpo Biënnale

Mariska Karto, City_Landscape nr. II, Europa ZomerExpo 2019

De landelijke ZomerExpo Biënnale is een veelzijdige kunsttentoonstelling, samengesteld via open inschrijving en anonieme keuze. Wat je ziet, vertegenwoordigt de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. 

Europa ZomerExpo 2019 is een collectie van 250 kunstwerken met het onderwerp Europa. De tentoonstelling is te zien van 25 mei t/m 1 september 2019 in Museum de Fundatie in Zwolle en in de zalen en op het buitenterrein van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

ZomerExpo vond vanaf 2011 gedurende vijf jaar jaarlijks plaats in het Gemeentemuseum Den Haag en ging in 2017 naar Museum de Fundatie. Sindsdien is ZomerExpo een biënnale. Het programma wordt mogelijk gemaakt door brede samenwerking en vele fondsen. Per editie staat er een onderwerp centraal. De huidige editie gaat over Europa.

Anonieme keuze

Open inschrijving en anonieme keuze is de herkenbare formule van ZomerExpo. Zo krijgt iedereen een kans. Voor de voorselectie van Europa ZomerExpo 2019 waren 3200 kunstwerken digitaal aangemeld. De ingezonden afbeeldingen zijn voorgelegd aan regiojury’s in het hele land ‒ onder meer bestaande uit curatoren, galeriehouders, journalisten en kunstenaars. Zij maakten hieruit een keuze van 1000 werken.

De tweede selectie vond plaats tijdens de ZomerExpo-Opstelling in de Van Gendthallen in Amsterdam (zie foto) en voor de buitenkunst bij het kasteel in in Heino/Wijhe. Tijdens de Opstelling kozen een vakjury, een juniorjury én een publieksjury in drie dagen via een verdeelsleutel 250 werken voor de tentoonstelling.

Collectie

ArtWorlds fotografeerde alle 250 gekozen werken en plaatste deze op de website in de ZomerExpo-Collectie, die inmiddels zo’n 3000 werken telt. De tentoonstelling in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis is ingericht op basis van subthema’s en formele overeenkomsten van de werken. Op die manier vindt het publiek gemakkelijker een weg in de grote variëteit. Een selectie uit de niet-gekozen werken vormt de parallelle SatellietExpo in Kunst centrum Haarlem.

Verkooptentoonstelling

Tijdens de tentoonstelling is het de beurt aan het publiek om ontdekkingen te doen en kunst te kopen. ZomerExpo is bovenal een verkooptentoonstelling. Ruim een kwart van de werken wordt in het museum verkocht. Heeft een bezoeker interesse, dan neemt de kunstenaar contact op met de potentiële koper. Alle werken uit de tentoonstelling, mét gegevens en toelichting van de kunstenaar, verschijnen in een register. Een uitgebreid activiteitenprogramma tijdens de lancering, de opstellingen en de tentoonstelling zelf, geeft bezoekers meer inzicht in het werk, de werkwijze en beweegredenen van kunstenaars.

Bruggen

Organisator Stichting ArtWorlds heeft met ZomerExpo een traditie neergezet, die in de pas blijft met actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij. Duizenden kunstenaars voelen zich hiertoe aangetrokken en melden hun werk aan. De zomertentoonstellingen zijn druk bezocht: ruim 70.000 bezoekers voor Water ZomerExpo 2017. Het succesvolle programma kan bestaan dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. ZomerExpo bouwt bruggen tussen makers, podia en publiek. ZomerExpo is voor onmisbaar geworden voor de vele kunstenaars die op zoek zijn naar een groter podium en feedback op hun werk. Het programma geeft elke maker een kans om werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. De talloze bezoekers herkennen zich op hun beurt in de kunst die deze heterogene groep maakt.

ArtWorlds toont met ZomerExpo een actuele stand van zaken in de kunst, bevordert het openbare gesprek hierover én bepleit diverse invalshoeken om kunst te benaderen en te bespreken. In dat kader ontwikkelen wij activiteiten ter bevordering van ons missie: kunst toegankelijk maken voor iedereen.

Terug naar de top