ZomerExpo Biënnale

Sinds 2011 organiseert ArtWorlds de landelijke ZomerExpo: een veelzijdige kunsttentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze. Wat je ziet, vertegenwoordigt de hedendaagse kunst.

ArtWorlds toont met ZomerExpo de actuele stand van zaken in de beeldende kunst, bevordert het publieke gesprek daarover én bepleit diverse invalshoeken om een werk te benaderen en beoordelen. In dat kader ontwikkelen wij activiteiten ter bevordering van ons missie: kunstenaars in contact brengen met kunst, met elkaar, met podia en met publiek. De ZomerExpo-tentoonstelling vond vijf jaar jaarlijks plaats in het Gemeentemuseum en is in 2017 naar Museum de Fundatie gegaan. ZomerExpo is een biënnale geworden.
De eerstkomende ZomerExpo Biënnale, Europa ZomerExpo 2019, houden we opnieuw in De Fundatie.

Bruggen

ArtWorlds heeft met ZomerExpo een traditie neergezet, die in de pas blijft met actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij. Duizenden kunstenaars voelen zich hiertoe aangetrokken en melden werk aan. De zomertentoonstellingen zijn druk bezocht: ruim 70.000 bezoekers voor Water ZomerExpo 2017. Het succesvolle programma kan bestaan dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. ZomerExpo bouwt bruggen tussen makers, podia en publiek. Het beproefde concept is voor onze belangrijkste doelgroep – kunstenaars op zoek naar een groter podium en feedback op hun werk – onmisbaar geworden. Hetzelfde geldt voor de vele bezoekers, die zich herkennen zich in de kunst die deze heterogene groep maakt. ZomerExpo geeft iedereen die kunst maakt een kans om het werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. Voor de ogen van het publiek ontrolt zich een rijk en gevarieerd kunstlandschap.

Thema is titel

Voorheen had elke ZomerExpo-editie een thema: Anoniem Gekozen (2011), Liefde (2012), Aarde (2013), Licht (2014)Woest (2015) en Water (2017). In 2019 maakt het thema plaats voor een titel. De tentoonstelling in 2019 krijgt de naam ‘Europa’. Europa omvat vele landen met een rijke en uiteenlopende culturele geschiedenis. Onder de titel Europa vragen wij kunstenaars werk te maken, dat de diversiteit van de beeldende kunst op dit continent in beeld brengt. Een tentoonstelling die letterlijk en figuurlijk over onze eigen grenzen gaat. Een idee over hoe wij ‘Europa’ als tentoonstellingstitel willen opvatten, lees je hier.

Anonieme keuze

De vakjury voor ZomerExpo wisselt jaarlijks en vertegenwoordigt alle Nederlandse beeldende kunstsectoren: galeries, musea, verenigingen, verzamelaars, kunstjournalistiek, -wetenschap, -kritiek en -beoefening. Zo blijft de keuze actueel en is tegelijkertijd barometer van smaken. De selectie voor de buitenkunst wordt zoals voorheen gemaakt op het terrein van Kasteel het Nijenhuis.

Collectie

ArtWorlds fotografeert alle werken uit de selectie en plaatst deze op de website in de Collectie, die inmiddels zo’n 3000 werken telt. De tentoonstelling in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis wordt ingericht op basis van subthema’s en overeenkomsten die de werken laten zien. Op die manier kan het publiek makkelijk onderscheid maken in de variëteit. Een selectie niet-gekozen werken vormen SatellietExpo’s op een aantal locaties, voorafgaand aan de ZomerExpo.

Verkooptentoonstelling

Daarna is de beurt aan het publiek, om ontdekkingen te doen en kunst te kopen. ZomerExpo is bovenal een verkooptentoonstelling. Er is een levendige markt. Ruim een kwart van de werken wordt tijdens de tentoonstelling in het museum verkocht. Heeft een bezoeker interesse, dan neemt de kunstenaar contact op met de potentiële koper. Alle werken uit de tentoonstelling, mét gegevens en toelichting van de kunstenaar, verschijnen in een register. Een uitgebreid activiteitenprogramma tijdens de lancering, de voorrondes en de tentoonstelling zelf geeft bezoekers meer inzicht in het werk, de werkwijze en beweegredenen van kunstenaars.


9V7A7658      9V7A7683

 

Terug naar de top