Opstelling

Het keuzeproces voor Europa ZomerExpo 2019 is verlopen in twee ronden. Tijdens de eerste ronde in maart – de digitale voorselectie – is uit alle digitale aanmeldingen een keuze gemaakt van 1000 werken. Tijdens de tweede ronde presenteerden we de gekozen werken in de ZomerExpo-Opstelling. Daaruit volgde de selectie van in totaal 250 werken die van 25 mei t/m 1 september te zien zijn in Museum de Fundatie.

ZomerExpo-Opstelling in Amsterdam

De binnenkunst (voor op zaal in het kasteel of museum) is gekozen tijdens de ZomerExpo-Opstelling in de Van Gendthallen in Amsterdam, van 13 t/m 20 april 2019. In deze week koos de gecombineerde jury 236 werken voor de tentoonstelling. Deze werken zijn gedurende de tentoonstelling verdeeld over de zalen van De Wolk in Museum de Fundatie, Blijmarkt 100 in Zwolle en de kamers en de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Kijk hier de uitzending van RTV-Oost over de ZomerExpo-Opstelling


De Van Gendthallen zijn een Rijksmonument, ook wel bekend als de Werkspoorhallen. Eind 19de eeuw ontwierp architect-ingenieur A.L. van Gendt de drie westelijke hallen, bedoeld voor de bouw van scheepsmotoren. Ze doen denken aan een middeleeuwse kerk met een middenschip en twee zijbeuken. Begin 20ste eeuw kwam daar een vierde hal bij, die eveneens op een kerk lijkt door de knik in de daklijn. In 1905 verrees hier tussenin een vijfde hal in een nieuwere, zakelijke en meer functionele stijl. Het is van de weinige nog bestaande fabriekscomplexen van rond de eeuwwisseling in Amsterdam.


Voor buitenkunst werd de selectie van 15 kunstwerken gemaakt op maandag 8 april 2019. De werken staan gedurende de tentoonstelling opgesteld in de beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum de Fundatie.

Adres: Het Nijenhuis 10, 8131 RD Wijhe

Auto: neem vanuit het westen en noorden van het land bij Zwolle de afslag Noord richting Raalte/ Almelo, ga vanuit Deventer bij Raalte richting Zwolle. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

Trein: vanaf station Heino houd je het dorp in de rug, steek het spoor over en loop je in zo’n 20 minuten door het bos naar Kasteel het Nijenhuis (1200 meter).

 

Terug naar de top