ZomerExpo-Opstelling

Het keuzeproces voor Europa ZomerExpo 2019 verloopt in twee ronden. Tijdens de eerste ronde – de digitale voorselectie – wordt uit alle digitale aanmeldingen een keuze gemaakt van maximaal 1000 werken. Tijdens de tweede ronde presenteren we de gekozen werken in de ZomerExpo-Opstelling. Daaruit volgt de selectie van 250 werken die van 25 mei t/m 1 september te zien zijn in Museum de Fundatie.

ZomerExpo-Opstelling in Amsterdam en Heino/Wijhe

Voor buitenkunst is er op zaterdag 7 april 2019 een ZomerExpo-Opstelling bij Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum de Fundatie. Tijdens deze opstelling kiest de jury 20 buitenkunstwerken voor de tentoonstelling.

De binnenkunst (voor op zaal in het kasteel of museum) wordt gekozen tijdens de ZomerExpo-Opstelling in de Van Gendthallen in Amsterdam, van 13 t/m 20 april. In deze week kiest de jury nog eens 230 werken voor de tentoonstelling.

Locatie Amsterdam: Van Gendthallen


De grote ZomerExpo-Opstelling voor binnenkunst vindt plaats in een Rijksmonument: de Werkspoorhallen, beter bekend als de Van Gendthallen. Het gebouw heeft een mooie geschiedenis. Eind 19de eeuw ontwierp architect-ingenieur A.L. van Gendt de drie westelijke hallen, bedoeld voor de bouw van scheepsmotoren. Ze doen denken aan een middeleeuwse kerk met een middenschip en twee zijbeuken. Begin 20ste eeuw kwam daar een vierde hal bij, die eveneens op een kerk lijkt door de knik in de daklijn. In 1905 verrees hier tussenin een vijfde hal in een nieuwere, zakelijke en meer functionele stijl. Het is van de weinige nog bestaande fabriekscomplexen van rond de eeuwwisseling in Amsterdam.

Tijdelijk ruimte voor kunst

De Van Gendthallen hebben medio jaren 90 hun oorspronkelijke functie verloren. Sindsdien is gezocht naar een definitieve bestemming voor het complex. Het is een prachtige industriële ruimte, waar we hopen met het werk uit de eerste selectie een prachtige opstelling te maken, zodat de jury zich kan vergapen.

Wie zitten er in de jury?

Naast de vakjury  ̶  onder meer bestaande uit curatoren, galeriehouders, journalisten en kunstenaars  ̶  nodigen we specifieke publieksgroepen uit om mee te jureren. Om de kiezers-in-opleiding te begeleiden, ontwikkelen we de Kunstkeuzegids, die t.z.t. voor iedereen beschikbaar komt via deze website.

Bereikbaarheid locaties:

Van Gendthallen (onder voorbehoud, vanwege bouwwerkzaamheden in het gebied)

Adres: Jacob Bontiusplaats 1, 1018 LL Amsterdam

Auto: Vanuit Centrum komend rijd je aan het einde van de Czaar Peterstraat links het bedrijventerrein op, dan linksaf bij de slagbomen. Bij de Van Gendthallen kun je betaald parkeren. Parkeren kost €2,50 per uur met een maximum van €15.
Vanaf P+R Zeeburg zijn de Van Gendthallen te bereiken met tram 26 (zie hieronder).

Tram: Neem vanaf Amsterdam CS tram 26 richting IJburg tot aan halte Rietlandpark. Of tram 10 richting Azartplein, tot aan halte Eerste Leeghwaterstraat.

Bus: Bus 22 (halte Oostenburgergracht)

Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe

Het Nijenhuis 10, 8131 RD Wijhe

Auto: neem vanuit het westen en noorden van het land bij Zwolle de afslag Noord richting Raalte/ Almelo, ga vanuit Deventer bij Raalte richting Zwolle. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

Trein: vanaf station Heino houd je het dorp in de rug, steek het spoor over en loop je in zo’n 20 minuten door het bos naar Kasteel het Nijenhuis (1200 meter).

 

Terug naar de top