Opstelling

Het keuzeproces voor Europa ZomerExpo 2019 verloopt in twee ronden. Tijdens de eerste ronde in maart – de digitale voorselectie – is uit alle digitale aanmeldingen een keuze gemaakt van 1000 werken. Tijdens de tweede ronde presenteren we de gekozen werken in de ZomerExpo-Opstelling. Daaruit volgt de selectie van in totaal 250 werken die van 25 mei t/m 1 september te zien zijn in Museum de Fundatie.

ZomerExpo-Opstelling in Amsterdam

De binnenkunst (voor op zaal in het kasteel of museum) wordt gekozen tijdens de ZomerExpo-Opstelling in de Van Gendthallen in Amsterdam, van 13 t/m 20 april. In deze week kiest de gecombineerde jury 236 werken voor de tentoonstelling.

De Van Gendthallen zijn een Rijksmonument, ook bekend als de Werkspoorhallen. Het gebouw heeft een mooie geschiedenis. Eind 19de eeuw ontwierp architect-ingenieur A.L. van Gendt de drie westelijke hallen, bedoeld voor de bouw van scheepsmotoren. Ze doen denken aan een middeleeuwse kerk met een middenschip en twee zijbeuken. Begin 20ste eeuw kwam daar een vierde hal bij, die eveneens op een kerk lijkt door de knik in de daklijn. In 1905 verrees hier tussenin een vijfde hal in een nieuwere, zakelijke en meer functionele stijl. Het is van de weinige nog bestaande fabriekscomplexen van rond de eeuwwisseling in Amsterdam.

Tijdelijk ruimte voor kunst

De Van Gendthallen hebben medio jaren 90 hun oorspronkelijke functie verloren. Sindsdien is gezocht naar een definitieve bestemming voor het complex. Het is een prachtige industriële ruimte, waar we hopen met het werk uit de eerste selectie een prachtige opstelling te maken, zodat de jury zich kan vergapen.

Adres en route

De hallen liggen in een gebied waar momenteel gebouwd wordt. Ook de hallen zelf zijn geen geplaveide instelling. Die uitdaging maakt het ontzettend leuk. De toegang tot de hallen gaat via afgesproken routes, onder begeleiding van vrijwilligers. Wil je zelf komen helpen? Klik dan hier voor meer informatie en aanmelding. Vanwege de omstandigheden zijn er weinig parkeermogelijkheden. We vragen je dan ook zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen.

Adres: Jacob Bontiusplaats 2-6, 1018 LP Amsterdam

Tram: Neem vanaf Amsterdam CS tram 26 richting IJburg tot aan halte Rietlandpark. Of tram 7 richting Azartplein, tot aan halte Eerste Leeghwaterstraat.

Bus: Bus 22 (halte Oostenburgergracht)

Auto: Vanuit Centrum komend rijd je aan het einde van de Czaar Peterstraat links het bedrijventerrein op, dan linksaf bij de slagbomen. Bij de Van Gendthallen kun je betaald parkeren. Parkeren kost €2,50 per uur met een maximum van €15.
Vanaf P+R Zeeburg zijn de Van Gendthallen te bereiken met tram 26 (zie hierboven).


 

Voor buitenkunst is de selectie al gemaakt, 15 kunstwerken worden op maandag 8 april 2019 geplaatst in de beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum de Fundatie.

Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe

Het Nijenhuis 10, 8131 RD Wijhe

Auto: neem vanuit het westen en noorden van het land bij Zwolle de afslag Noord richting Raalte/ Almelo, ga vanuit Deventer bij Raalte richting Zwolle. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

Trein: vanaf station Heino houd je het dorp in de rug, steek het spoor over en loop je in zo’n 20 minuten door het bos naar Kasteel het Nijenhuis (1200 meter).

 

Terug naar de top