Kunstvormen

Elke ZomerExpo-tentoonstelling vormt een afspiegeling van alle hedendaagse beeldende media: schilderijen, tekeningen, films, video’s, animaties, 2D- en 3D-prints, mode-ontwerpen, sculpturen, foto’s, buitenbeelden, installaties, performances en maquettes. Duidelijk is hoe de grenzen tussen de kunstvormen steeds verder vervagen – veel kunstenaars combineren diverse disciplines. Een korte toelichting.

Buitenkunst

De Waterjuffer van collectief CAKTWO in de vijver van Kasteel het Nijenhuis, tijdens Water ZomerExpo 2017

Buitenbeelden worden gekozen en geëxposeerd op het terrein van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Buitenkunst moet weerbestendig zijn, geschikt om gedurende zo’n 3 maanden in de open lucht te staan. Denk aan sculpturen van keramiek, beton, aluminium, polyester, staal of graniet.

Film, animatie en digitale kunst

Korte films, video’s en animaties zijn naast andere digitale kunstvormen nog steeds een groeiend onderdeel van de tentoonstelling. Kijk bijvoorbeeld eens naar het werk van Jólan van der Wiel.

Fotografie

Wilma Wijnen, LandschaftsparkEuropa ZomerExpo 2019

In een steeds grotere groep aangemelde werken speelt fotografie een rol. Een voordeel is de reproduceerbaarheid, wat meer mensen de mogelijkheid geeft een kunstwerk aan te kopen.

Maquettes en schaalmodellen

Arthur Meijer, Attendre le déluge, Water ZomerExpo 2017

Dat kunst, architectuur en wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, bewijzen kunstenaars zoals Andreas Hetfeld, Studio Roosegaarde en DUS Architecten. ZomerExpo nodigt kunstenaars uit om mee te denken en vorm te geven aan deze ontwikkeling. Deelnemers kunnen maquettes en schaalmodellen inzenden van innovatieve kunstobjecten, maar ook van gebouwen, bruggen of andere objecten op schaal.

Werk in oplage


Een goedverkopende prent

Werk in oplage (plat of ruimtelijk) houdt in dat van het originele kunstwerk een aantal afdrukken in hetzelfde materiaal bestaat: foto’s, grafiek of objecten gemultipliceerd via een mal of de 3D-printer. Een hoge oplage zorgt voor betaalbaarheid en maakt kunst bereikbaar voor een groter publiek: een ontwikkeling die we graag stimuleren. Werk in oplage biedt ook een mooie gelegenheid om ambachtelijke én moderne reproductietechnieken onder de aandacht te brengen.
Klik hier voor een overzicht van (2D)printtechnieken.

Ambachten

juul-vernooij-in-tetterode-glass-studio
Kunstenaar Juul Vernooij blaast glas in Glass Studio Tetterode

Bronsgieters, glasblazers, keramisten… Er zijn in Nederland nog een hoop plekken waar ambachten worden uitgeoefend. Enkele voorbeelden:

Oud ambacht, nieuwe stijl Van Tetterode Glass Studio
Innoverende traditie in klei sundaymorning@ekwc
Een maakbare toekomst? 3D Makers Zone
Duurzaamheid kent geen tijd Bronsgieterij de Hooischuur
Uit het goede hout gesneden Gebouw 83, Spoorzone 013

Terug naar de top