Kunstvormen

Quasimodo Bagage

ZomerExpo is een afspiegeling van alle hedendaagse beeldende media: schilderijen, tekeningen, films, video’s, animaties, 2D- en 3D-prints, mode-ontwerpen, sculpturen, foto’s, buitenbeelden, installaties, performances en maquettes. Te zien is hoe de grenzen tussen de kunstvormen steeds verder vervagen – veel kunstenaars combineren diverse disciplines. Een korte toelichting.

Buitenkunst

De buitenbeelden worden tijdens een speciale ‘buitenvoorronde’ gekozen en geëxposeerd in de omgeving van Kasteel het Nijenhuis. Buitenkunst is weerbestendige kunst, die geschikt is om gedurende een langere periode (max. 3 maanden) in de open lucht tentoongesteld te worden. Denk aan beelden van keramiek, beton, aluminium, polyester, staal of graniet.

De ‘Waterjuffer’ van collectief CAKTWO in de vijver van Kasteel het Nijenhuis, tijdens Water ZomerExpo 2017

Korte film en animatie

Een still uit de stop-motion animatie van Margriet Westerhof, te zien in ZomerExpo 2013 Aarde

Een still uit de stop-motion animatie van Margriet Westerhof, ZomerExpo 2013 Aarde

Korte films, video’s en animaties zijn een vast en groeiend onderdeel van de tentoonstelling.

Maquettes en schaalmodellen


Dat kunst, architectuur en wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, bewijzen kunstenaars zoals Andreas Hetfeld, Studio Roosegaarde en DUS Architecten. ZomerExpo nodigt kunstenaars uit om mee te denken en vorm te geven aan deze ontwikkeling. Deelnemers kunnen maquettes en schaalmodellen inzenden van innovatieve kunstobjecten, maar ook van gebouwen, bruggen of andere objecten op schaal.

Werk in oplage

20140726_132121

Een goed verkopende prent

Werk in oplage (plat of ruimtelijk) houdt in dat van het originele kunstwerk een aantal afdrukken in hetzelfde materiaal bestaan: foto’s, grafiek of werken gegoten met een mal. De hoge oplage zorgt voor betaalbaarheid en maakt kunst bereikbaar voor een groter publiek, een ontwikkeling die we willen stimuleren. Werk in oplage biedt ook een mooie gelegenheid om ambachtelijke en moderne reproductietechnieken onder de aandacht te brengen.

Ambachten

juul-vernooij-in-tetterode-glass-studio

Kunstenaar Juul Vernooij blaast glas in Glass Studio Tetterode

Nieuw en traditioneel

Bronsgieters, glasblazers, keramisten… Er zijn in Nederland nog een hoop verenigingen waar deze ambachten worden uitgeoefend. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

Oud ambacht in nieuwe stijl, Van Tetterode Glass Studio
Traditie maakt plaats voor innovatiesundaymorning@ekwc
Een maakbare toekomst3D-Lab
Terug naar de basis, Jólan van der Wiel, Cityscapes Gallery
Duurzaamheid kent geen tijd, Bronsgieterij de Hooischuur
Uit het goede hout gesneden, Gebouw 83, Spoorzone 013

Printtechnieken 

In de Collectie ZomerExpo staan veel werken met bijzondere printtechnieken. Print- en drukwerk is van alle tijden. Zowel traditioneel, denk aan de prachtige etsen van Rembrandt, als hedendaags, via de digitale route. Klik hier voor een overzicht van de meest voorkomende printtechnieken.

Hoe fotografeer je een kunstwerk?

Een kunstwerk maken, en als ‘voltooid’ verklaren, dat is het één. Maar je werk op de foto net zo tot z’n recht laten komen als in het echt, is een vak apart. Hier vind je een aantal handige tips om je werk perfect vast te leggen op de gevoelige plaat.

Terug naar de top