Kunstvormen

Quasimodo Bagage

ZomerExpo is een afspiegeling van alle hedendaagse beeldende media: schilderijen, tekeningen, films, video’s, animaties, 2D- en 3D-prints, mode-ontwerpen, sculpturen, foto’s, buitenbeelden, installaties, performances en maquettes. Te zien is hoe de grenzen tussen de kunstvormen steeds verder vervagen – veel kunstenaars combineren diverse disciplines. Een korte toelichting.

Buitenkunst

De buitenbeelden worden tijdens een speciale ‘buitenvoorronde’ gekozen en geëxposeerd in de omgeving van Kasteel het Nijenhuis. Buitenkunst is weerbestendige kunst, die geschikt is om gedurende een langere periode (max. 3 maanden) in de open lucht tentoongesteld te worden. Denk aan beelden van keramiek, beton, aluminium, polyester, staal of graniet.

De ‘Waterjuffer’ van collectief CAKTWO in de vijver van Kasteel het Nijenhuis, tijdens Water ZomerExpo 2017

Korte film en animatie

Een still uit de stop-motion animatie van Margriet Westerhof, te zien in ZomerExpo 2013 Aarde

Een still uit de stop-motion animatie van Margriet Westerhof, ZomerExpo 2013 Aarde

Korte films, video’s en animaties zijn een vast en groeiend onderdeel van de tentoonstelling.

Maquettes en schaalmodellen


Dat kunst, architectuur en wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, bewijzen kunstenaars zoals Andreas Hetfeld, Studio Roosegaarde en DUS Architecten. ZomerExpo nodigt kunstenaars uit om mee te denken en vorm te geven aan deze ontwikkeling. Deelnemers kunnen maquettes en schaalmodellen inzenden van innovatieve kunstobjecten, maar ook van gebouwen, bruggen of andere objecten op schaal.

Werk in oplage

20140726_132121

Een goed verkopende prent

Werk in oplage (plat of ruimtelijk) houdt in dat van het originele kunstwerk een aantal afdrukken in hetzelfde materiaal bestaan: foto’s, grafiek of werken gegoten met een mal. De hoge oplage zorgt voor betaalbaarheid en maakt kunst bereikbaar voor een groter publiek, een ontwikkeling die we willen stimuleren. Werk in oplage biedt ook een mooie gelegenheid om ambachtelijke en moderne reproductietechnieken onder de aandacht te brengen.

Ambachten

juul-vernooij-in-tetterode-glass-studio

Kunstenaar Juul Vernooij blaast glas in Glass Studio Tetterode

Bronsgieters, glasblazers, keramisten… in Nederland werken veel  ambachtelijke kunstenaars. Zij zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan ZomerExpo.

Terug naar de top