ZomerExpo 2014 – Licht

Gemeentemuseum Den Haag
29 mei – 31 augustus 2014

zomerexpo-2014

Het thema Licht inspireerde 1745 kunstenaars tot het tonen van 3000 kunstwerken tijdens de spannende voorrondes van ZomerExpo 2014. De juryleden kozen onafhankelijk en anoniem 248 werken voor de tentoonstelling: een bonte verzameling en een visueel schouwspel van foto’s, films, maquettes, tekeningen, schilderen en installaties. 

Op vrijdag 29 augustus 2014 werd Licht ZomerExpo 2014 Licht feestelijk afgesloten. Kunstenaars, genodigden en organisatie toostten op een succesvolle editie met bijzondere kunst, volle zalen en een groot aantal verkochte werken. Alle werken uit de expositie maakten kans op vier BankGiro Loterij ZomerExpo Prijzen: de Publieksprijs, Museumprijs, Verlichte Prijs en Oplageprijs. De prachtige muziek van zangeres Ntjam Rosie maakte de avond compleet.

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, opende de avond met lovende woorden over de kwaliteit van de werken en de unieke tentoonstelling. ‘Het was niet stil tijdens de ZomerExpo. Op zaal spraken bezoekers uitvoerig met elkaar. Niet op fluistertoon, zoals bij vele andere tentoonstellingen. Er ontstonden geanimeerde gesprekken en discussies.’’ Na vier jaar ZomerExpo is het project ook onder collega’s en in de pers nog veelbesproken. Hierna vertelde Henny van der Meer, winnares van de Publieksprijs ZomerExpo 2013 Aarde, over haar werk en het winnen van de prijs. ‘Een deel van de prijs heb ik gereserveerd om een reis naar New York te maken, iets wat ik altijd al heb willen doen’.

Verlichte Prijs: Het lange leven van een kleine fout, Arike Gill en Rolf van Oven 
Hoogtepunt van de avond was het uitreiken van de prijzen. Judith Lingeman van de BankGiro Loterij maakte de winnaars van de Verlichte Prijs bekend, kunstenaarsduo Arike Gill en Rolf van Oven. In hun werk, Het lange leven van een kleine fout, komt het thema licht volgens de jury prachtig tot uiting. In de poëtische lichtinstallatie, bestaande uit enveloppen gevuld met brieven, staat het verdriet om het verlies van een kind centraal.

ona_16402_lowres.jpg

Oplageprijs: Zonder Titel, O.N.A. 
Rotterdams/Haags collectief O.N.A. won met hun foto Zonder Titel de oplageprijs. Met papier en tape worden subtiele veranderingen in een bestaande ruimte aangebracht. Licht speelt hierbij een belangrijke rol. Lucius Pax: ‘Wij zijn blij verrast. Mijn moeder had ons werk nog niet zien hangen in de tentoonstelling. Prachtig om dit moment samen met haar te vieren.’

Museumprijs: Penny van Ruben Pest 
De Museumprijs is dit jaar unaniem toegekend aan videokunstenaar Ruben Pest. Hij maakte het werk Penny, een moderne verbeelding van het mythologische verhaal van Penelope uit Homerus’ ‘Odyssee’. We zien Penny 24 uur non-stop in haar huiskamer, wachtend op haar man die in 2002 als korpsmarinier werd uitgezonden en van wie ze sindsdien niets meer vernomen heeft.

Publieksprijs: De laatste afwas van Bars Janboud
De Publieksprijs werd uitgereikt door Carlien Oudes van ArtWorlds. Van de bijna 4900 stemmen gingen de meeste naar ‘een vergeten moment in de geschiedenis van het christendom’: De laatste afwas. In dit werk van Bars Janboud (Bart Jansen en Lars Reinboud) doen Jezus en zijn apostelen de afwas in een moderne spoelkeuken, vlak na het Laatste Avondmaal. Bart Jansen: ‘We hoopten de publieksprijs te winnen, maar verwachten deden we het niet. Het viel ons wel op dat veel bezoekers bij het werk stil bleven staan.’

Dag, licht!
Na de uitreiking kreeg iedereen de mogelijkheid de expositie nog eens te bekijken. Met name rond de winnende werken was het druk en werden de winnaars uitvoerig besproken.

Bekijk de catalogus van 2014 >>

Bekijk de Collectie 2014 >>

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top