Water als symbool

Jan Toorop, Allegorische voorstelling, 1898 (potlood op papier)

In deze allegorische voorstelling zweeft een sylfide, een luchtgeest, boven het kalme water van de zee. De zee symboliseert oneindigheid en is een reflectie van de ziel: een vredige zee verbeeldt een vredige ziel. De elegante vrouw, met haar lange, dunne armen, gesloten amandelvormige ogen en golvende haren, heeft een serene uitstraling. Toorop gaf haar weer met de curven die zo karakteristiek zijn voor zijn stijl. Zijn symbolistische benadering kreeg grote bekendheid. Schilders van het symbolisme gaven hun persoonlijke ideeën weer door middel van symbolen en ook lijnen en kleuren in hun werk hadden een metaforische betekenis. Als een van de eersten probeerde Toorop emotie uit te drukken door middel van lijnvoering. Voor hem stond de horizontale lijn voor rust, was de opgaande lijn synoniem voor vreugde en de dalende lijn voor verdriet.


Water inspireert
Met Water als thema willen wij de deelnemende kunstenaars uitdagen om nieuwe en vernieuwende kunst te maken voor Water ZomerExpo 2017. Water is letterlijk een onuitputtelijke bron van beeldende, materiaaltechnische en inhoudelijke associaties. Water stroomt, geeft leven, geleidt en maakt verbinding. Spiegeling, transparantie, oneindig, golfbeweging, vloeien, zuiveren, dopen, contemplatie, druppel, lichtval, kleureffecten, klank, klei, glas, aquarel, papier scheppen, installatie, damp, mist, ijs, tranen, regen, landschap, zee, overstroming, blussen, droogte, dieren, planten, leven − het stroomt maar door.

In de collectie
Zoek je concrete inspiratie? De collectie van Museum de Fundatie bevat diverse ‘waterwerken’. Bekijk ze hier, er komen regelmatig nieuwe bij.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top