Klimaat

KlimaatExpo ’22 komt voort uit ZomerExpo, een kunst-verkooptentoonstelling samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze. Binnenkort start op deze website de online-inschrijving voor deelname aan KlimaatExpo ’22, te zien van september t/m november 2022 in Museum de Fundatie.

Klimaat. Een urgenter onderwerp is er niet. De opwarming van de aarde, veroorzaakt door o.a. het gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en veeteelt, heeft drastische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Heftige regenbuien, overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen zijn het nieuws van de dag. Klimaatverandering raakt mens, natuur en milieu. Hoe gaan we er mee om?

Kunstenaars aan zet
De klimaatverandering is groter dan ons voorstellingsvermogen. We hebben verhalen met verbeeldingskracht en creativiteit nodig. Kunst kan het onvoorstelbare in beeld brengen. Veel kunstenaars nemen de handschoen op. Ze spelen al geruime tijd een belangrijke rol in het overbrengen van de relatie tussen mens en natuur. Ook de collectie ZomerExpo (2011 t/m 2019) laat zien dat veel kunstenaars betrokken zijn bij de klimaatverandering.

KlimaatExpo ’22, een variant 
Voor de achtste editie van ZomerExpo, maakt Zomer plaats voor Klimaat. En anders dan voorgaande edities, vindt de voorronde volledig online plaats. Om onze ecologische ‘footprint’ te beperken, slaan we de tweede voorronde over. Kunstenaars kunnen in één stap worden gekozen. Een grote gemêleerde jury van kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en vele anderen, maakt een keuze voor de tentoonstelling. Zoals vertrouwd, volledig anoniem. Het gaat om het werk!

Hoe KlimaatExpo ’22 er straks uit kan gaan zien, kunnen makers zoals jij bepalen. 

Bovenstaande afbeelding is een fragment uit Happy Holidays (The Battle of ..) van Daniëlle van Hilten (Europa ZomerExpo 2019)

 

Terug naar de top