Water en een heldendaad

Elegante golven krullen zich rond de centrale opening van deze Japanse zwaardstootplaat. Links is een waterpot met grote gaten afgebeeld. De voorstelling verwijst naar het heldhaftige verhaal van de samoerai (krijgsheer) Katsuie, die eind 16de eeuw langdurig werd belegerd in zijn kasteel. De watervoorraad slonk zienderogen en het moreel van de dorstige manschappen daalde mee. Om een uitweg te forceren, verzamelde Katsuie zijn soldaten rond de laatste waterpotten, liet hen de dorst naar tevredenheid lessen en sloeg vervolgens de potten stuk. Aldus gedwongen tot drastische actie wisten de krijgers uit te breken en de overwinning af te dwingen. Zo’n staaltje heldenmoed past prima op de wapenuitrusting van een samoerai. Maar toen deze stootplaat werd gemaakt, in het vredige Japan van de 18de eeuw, was er weinig noodzaak meer tot wapengekletter. De samoerai-wapenrusting was een formeel kostuum geworden, voor belangrijke heren bij belangrijke gelegenheden. De stootplaat, die in gevecht de zwaardhand beschermde, werd tot kunstig siervoorwerp, als statussymbool voor de eigenaar.

Water inspireert
Met Water als thema willen wij de deelnemende kunstenaars uitdagen om nieuwe en vernieuwende kunst te maken voor Water ZomerExpo 2017. Water is letterlijk een onuitputtelijke bron van beeldende, materiaaltechnische en inhoudelijke associaties. Water stroomt, geeft leven, geleidt en maakt verbinding. Spiegeling, transparantie, oneindig, golfbeweging, vloeien, zuiveren, dopen, contemplatie, druppel, lichtval, kleureffecten, klank, klei, glas, aquarel, papier scheppen, installatie, damp, mist, ijs, tranen, regen, landschap, zee, overstroming, blussen, droogte, dieren, planten, leven − het stroomt maar door.

In de collectie
Zoek je concrete inspiratie? De collectie van Museum de Fundatie bevat diverse ‘waterwerken’. Bekijk ze hier, er komen regelmatig nieuwe bij.

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top