Uit het goede hout gesneden

Bij Spoorzone 013 in Tilburg is een hoop te zien en te beleven. Op dit terrein wordt ruimte geboden aan creativiteit, inspiratie, kennis en innovatie. Niet voor niets vindt de voorronde van de ZomerExpo hier plaats. Maar er is ook plaats voor het ambacht. Zo is er een houtwerkplaats ingericht, Gebouw 83, waar een vijftal jongens met veel lawaai en zware werktuigen het materiaal te lijf gaan. Over ‘woest’ gesproken…

Gebouw 83 is het domein van Joop Couwenberg, Frank Verhoeven, Bart Appels, Jules van de Sande en Gijs van der Heijden. Ze hebben ieder hun eigen specialiteit en vullen elkaar goed aan. Zo zijn Frank en Gijs voornamelijk meubelmakers, Joop en Bart ontwerpers, en legt Jules zich met name toe op het uitvoerende werk, in de breedst mogelijke zin van het woord.

Gebouw 83 II

Een van de redenen waarom Joop en Frank onderdeel vormen van het collectief Gebouw 83, is omdat zij het echte handwerk misten tijdens hun studie aan de Technische Universiteit. Het gaat hen om de combinatie van kunst en ambacht. Dit is terug te zien in de functionele objecten de zij maken, zoals de verschillende meubels te zien op de bovenstaande afbeelding (de werktafel met de rode plastic opbergkratten, een verrijdbaar bureau en een kruk, dit alles uit hout en staal gemaakt).

Naast individuele ontwerpen realiseren zij hier gezamenlijke projecten, waaronder een aantal voor de Spoorzone zelf. “Het terrein is een soort community waar iedereen welwillend is elkaar te ondersteunen”, aldus Frank. Zo biedt Spoorzone 013 veel faciliteiten voor ondernemers en evenementen. Er zijn flexwerkplekken in ‘De Smederij’ en is er de veelbesproken bibliotheek zonder boeken, ‘De Kennismakerij’. Daarnaast is er de prachtige ‘Koepelhal’, de ruimte waar de voorronde op 18 april plaats zal vinden.

Gebouw 83 III

Alle gebouwen in de Spoorzone hebben gemeen dat ze fris, experimenteel en onderscheidend zijn. Dit maakt het tot een goede, creatieve omgeving voor een werkplaats als Gebouw 83, waar het experimenteren een belangrijk onderdeel vormt van het proces. Joop: “Het ontdekken van de mogelijkheden van het materiaal maakt het proces spannend. Vaak begint het met een idee of een concept op papier, maar door het zoeken naar de juiste vormen wordt het tijdens het maakproces pas echt duidelijk hoe het werk er uit komt te zien. Daarna begint het ambachtelijke werk”. Dit ambachtelijke werk zit vooral in de verschillende technieken die komen kijken bij het maken van houten objecten, zoals zagen, snijden, schuren, frezen, beitsen, etc. Ook is de onderbouwende constructie vaak van groot belang. Hieraan wordt gewerkt in de metaalwerkplaats. Het is de kunst om door middel van al deze technieken en zo mooi mogelijk afgewerkt product af te leveren.

Terug naar de top