Uit het goede hout gesneden

Bij Spoorzone 013 in Tilburg is een hoop te zien en te beleven. Het terrein biedt ruimte aan creativiteit, inspiratie, kennis en innovatie. Maar er is ook plaats voor het ambacht. In Gebouw 83 is een houtwerkplaats ingericht, waar medewerkers met veel lawaai en zware werktuigen het materiaal te lijf gaan.

Gebouw 83 is het domein van Joop Couwenberg, Frank Verhoeven, Bart Appels, Jules van de Sande en Gijs van der Heijden. Ze hebben ieder hun eigen specialiteit en vullen elkaar goed aan. Zo zijn Frank en Gijs voornamelijk meubelmakers, Joop en Bart ontwerpers, en legt Jules zich toe op het uitvoerende werk, in de breedste zin van het woord.

Gebouw 83 II

Een van de redenen waarom Joop en Frank onderdeel vormen van het collectief is het gemis aan echt handwerk tijdens hun studie aan de TU. Kunst en ambacht ontmoeten elkaar in hun functionele objecten op de bovenstaande afbeelding: de werktafel met rode plastic opbergkratten, een verrijdbaar bureau en een kruk, alles uit hout en staal.

Naast individuele ontwerpen realiseert het collectief gezamenlijke projecten, waaronder een aantal voor de Spoorzone zelf. ‘Het terrein is een soort community, waar iedereen welwillend is elkaar te ondersteunen’, aldus Frank. Spoorzone 013 biedt veel faciliteiten voor ondernemers en evenementen, zoals flexwerkplekken in De Smederij en de veelbesproken bibliotheek zonder boeken, De Kennismakerij. Daarnaast is er de prachtige Koepelhal.

Gebouw 83 III

Alle gebouwen in de Spoorzone zijn fris, experimenteel en onderscheidend zijn. Een creatieve omgeving voor Gebouw 83, waar experimenteren een belangrijk onderdeel vormt van het ontwerpproces. Joop: ‘Het ontdekken van de mogelijkheden van het materiaal maakt het proces spannend. Vaak begint het met een idee of een concept op papier, maar door het zoeken naar de juiste vormen wordt het tijdens het maakproces pas echt duidelijk hoe het werk er uit komt te zien. Daarna begint het ambachtelijke werk’. Dat zit vooral in de variëteit aan technieken bij het maken van houten objecten, zoals zagen, snijden, schuren, frezen, beitsen, en de vervaardiging van de onmisbare ondersteunende constructie in de metaalwerkplaats.

Terug naar de top