Oud ambacht, nieuwe stijl

Het contrast is groot. Tussen de grauwe en massieve industriegebouwen in de omgeving van station Amsterdam Sloterdijk is een atelier gevestigd dat werkt met een van de meest heldere en breekbare materialen: glas.

Bij Van Tetterode Glass Studio worden de mogelijkheden van glas zoveel mogelijk uitgebuit. In dit atelier bevinden zich een glasblazerij, een slijperij en een metaalwerkplaats. Hier ontstaan door middel van een woest proces van vuur, extreme hitte en grote machines, kunstwerken van glas. Daarbij spellen diverse technieken een rol. Zo wordt onder extreme hitte de glazen massa in de gewenste vorm gegoten of geblazen. Dit moet zo nauwkeurig en zo snel mogelijk gebeuren: eenmaal afgekoeld kun je de vorm niet meer veranderen. Daarna wordt het glas geslepen, gepolijst of gezandstraald met behulp van slijpmachines en een zandstraalcabine. Ook is er een werkplaats voor vlakglas, dat onder meer fuse- en appliquétechnieken ondergaat. Om een zo compleet mogelijk eindproduct af te leveren, zijn in de metaalwerkplaats bijpassende constructies te realiseren.

Van Tetterode 6

Een kijkje bij Van Tetterode Glass Studio

Wat een glasobject bijzonder maakt, is dat je standpunt bepaalt wat je ziet. Zo oogt glas frontaal als een transparant en reflecterend vlak, terwijl er vanaf de zijkant juist veel verschillende kleuren te zien zijn, als een regenboogeffect. Bij Van Tetterode creëren ze die extra dimensie door restproducten van andere glasobjecten te gebruiken, waarin al kleuren verwerkt zijn.

Caroline Prisse, directeur en kunstenaar, heeft ook een eigen productlijn opgezet, met onder meer lampen, schalen, bekers en spiegels. De producten komen tot stand in samenwerking met bekende (glas)kunstenaars zoals Joep van Lieshout en Sabine Lintzen. Prisse: ‘Ik vind het belangrijk dat het handschrift van de kunstenaar terug te zien is in het eindproduct. Tegelijkertijd moet het te zien zijn dat de glasobjecten afkomstig zijn uit ons atelier, door het vakmanschap dat de producten uitstralen’. Prisse’s doel is de productlijn tot een ware ‘brand’ maken, met producten van hoogwaardige kwaliteit, een moderne uitstraling en een herkenbaar Van Tetterode-handschrift.

Van Tetterode 5

Glas in twee van haar vele verschijningsvormen

Foto’s: Van Tetterode Glass Studio

Terug naar de top