Klimaat in 2022

De overheid heeft in de strijd tegen het coronavirus het verbod op grootschalige evenementen verlengd. Als gevolg daarvan zijn we helaas gedwongen de eerstkomende  ZomerExpo in Museum de Fundatie te verplaatsen van 2021 naar 2022. Dit vinden we ontzettend jammer, maar we begrijpen de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus te stoppen.

Wij hopen, met steun van onze partners, subsidiënten en sponsoren, wel in 2021 de inschrijving te kunnen openen voor Klimaat ZomerExpo 2022 in Museum de Fundatie.

Want klimaat is het thema van de eerst komende tentoonstelling met 250 binnen- en buitenkunstwerken, samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze, die in de zomermaanden juni, juli en augustus zal plaatsvinden in Museum de Fundatie, op de locaties in Zwolle en Heino/Wijhe.

Klimaat kun je op heel veel manieren benaderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kunstklimaat: een gunstig kunstklimaat biedt opleidingen, expositiemogelijkheden, werkruimten en een goede afzetmarkt. Maar dat is niet voldoende. Openheid van geest en financiële mogelijkheden zijn voorwaarden om talenten te ontplooien. In het vrije Nederland wordt veel kunst gemaakt en getoond. Je zou kunnen zeggen dat we een topklimaat hebben. Vind jij dat ook? Wat is jouw ideale kunstklimaat? En kan een kunstklimaat ook contraproductief werken?
  • Post-corona: Hoe leven we verder na/met dit virus? Een andere benadering, in samenhang met zorg voor klimaat en duurzaamheid, is onvermijdelijk. Maar hoe geven we die nieuwe samenleving vorm?
  • Klimaatverandering: de aarde warmt op. Dat zien en voelen we. Kunstenaars buigen zich over deze kwestie, brengen de effecten van de verandering in beeld, doen onderzoek en komen met oplossingen. Hoe ervaar jij de klimaatverandering en heb je een plan?
  • Duurzame kunst? Wat betekent dat voor jou? Kunst van duurzaam materiaal? Of kunst die over duurzaamheid gaat? Hoe ziet duurzame kunst eruit?

Kortom, stof tot nadenken voor creatieve geesten. We zijn heel nieuwsgierig en kijken uit naar een stroom aan ongekende ideeën, fantasierijke werken, bijzondere alternatieven.

Want hoe de tentoonstelling over klimaat er straks in 2022 uit kan gaan zien, bepalen makers zoals jij.

 

Bovenstaande afbeelding is van de straatkunstenaar Isaac Cordal, Politici in discussie over klimaatverandering, uit de serie Follow the leader (2011)

Terug naar de top