Jan Korevaar regelrecht in de ZomerExpo

Zenuwachtig sluit kunstenaar Jan Korevaar zich aan in de rij tijdens de voorronde in Loods 6 te Amsterdam. De dagjury komt dichterbij. Als hij zijn werk afgeeft, gaat zijn hart nog sneller kloppen. De secondes tikken voorbij. Dan volgt het verlossende woord: een wildcard! Daarmee is zijn werk Allegorie regelrecht gekozen voor de ZomerExpo 2015 Woest in het Gemeentemuseum Den Haag.

“Dit is het steuntje in de rug dat ik nodig had”, zegt Jan Korevaar enthousiast. In 2013 waren twee van zijn schilderijen te zien in de ZomerExpo Aarde. Vorig jaar heeft zijn werk het museum helaas niet gehaald. “Ik zie ZomerExpo als een jaarlijkse kans om mijn nieuwe werk te laten zien. Aan kunstkenners, maar ook aan het grote publiek. Er zijn tegenwoordig zoveel kunstenaars. Zie daar maar eens uit te blinken.”

Geabstraheerde scènes
Het is volgens Jan belangrijk dat je als kunstenaar de kunstwereld kent. Welke plek neem je in binnen het hedendaagse kunstdiscours? En hoe kan je je onderscheiden? “Kopiëren heeft geen zin. Je moet je eigen ding zoeken en niet meegaan met het gangbare.” Zijn olieverfschilderijen doen denken aan geabstraheerde scènes uit oud-Hollandse schilderijen uit de zeventiende eeuw, waaraan hij zijn eigen draai geeft. Soms speelt een figuur de hoofdrol, de andere keer een bepaalde sfeer of setting.

Grote impact
De oud-Hollandse kunst doet Jan denken aan zijn opvoeding. Hij komt uit een “eenvoudig milieu”, een boerengezin. De familie Korevaar had twee boeken in huis: de Bijbel en De Aarde en haar volken. Hierin stonden negentiende-eeuwse gravures van wereldreizen. “Deze afdrukken hadden een grote impact op mij. Ik besefte nog niet dat het kunstenaarschap een beroep was, maar stap voor stap kwam ik er steeds meer mee in aanraking.”

“Mentale woest”
Zijn atelier, een antikraakwoning in Amsterdam, is één groot palet. Overal staan doeken te drogen en liggen verfkwasten en tubes. Vijf dagen per week sluit Jan zich hier op. “Ik probeer in trance, een ‘mentale woest’, te komen en laat de verf zijn werk doen. Ik stop pas als ik tevreden ben. Later doe ik nog wel wat aanpassingen, maar het grootste gedeelte zet ik in één flow op het doek.”

Bekijk het werk van Jan Korevaar alvast op zijn website of neem deze zomer een kijkje bij de ZomerExpo. Daar is ook het andere werk van Jan te zien, dat door de avondjury is gekozen.

Afbeelding boven artikel: Allegorie van Jan Korevaar, dat met een wildcard van de dagjury rechtstreeks gekozen is voor de ZomerExpo 2015 Woest.

 

Terug naar de top