Een verlicht pleidooi voor authenticiteit en beeldende kunst

Op 30 juni 2014 hield Onno Zijlstra, filosoof en auteur, tijdens de Verlichte Dag van de ZomerExpo 2014 Licht een verlicht pleidooi over authenticiteit en beeldende kunst. Wat is authenticiteit, en hoe kan kunst hieraan bijdragen? Deze bijzondere verhandeling is hier als essay na te lezen.

Een verlicht pleidooi voor authenticiteit en beeldende kunst 
Onno Zijlstra

Door de ego-cultuur en een economie van individualistische graaiers heeft individualiteit een slechte naam gekregen. Ten onrechte. Individualiteit is een belangrijke waarde. En in het proces van individualisering speelt beeldende kunst een essentiële rol.

Ik zal hier een pleidooi voeren voor authenticiteit en, gelieerd daaraan, voor beeldende kunst. Dat spreekt niet voor zich. Het idee en het ideaal van authenticiteit heeft de afgelopen decennia stevig onder vuur gelegen. Ook de combinatie van authenticiteit en beeldende kunst spreekt niet voor zich. Denkers als Rousseau en Kierkegaard hebben zich afgevraagd of kunst niet te ‘interessant’ is en ons van onszelf afleidt. Mijn pleidooi bestaat uit drie onderdelen. Eerst zal ik het hebben over de discussie rond het ideaal van authenticiteit, vervolgens over beeldende kunst als paradigmatisch voor ‘authenticiteit’, tenslotte over kunst als bijdrage aan een cultuur die authenticiteit waardeert.

Verder lezen? Klik hier voor het essay in pdf.

Terug naar de top