Hoofdredacteur Kunstbeeld Anna van Leeuwen kiest voor de ZomerExpo 2015

“Verrassende kwinkslagen trekken mijn aandacht”

De ZomerExpo is nieuwsgierig naar jurylid Anna van Leeuwen. Wie is zij en welke werken laten bij haar het bloed sneller stromen? Wat is ‘woest’ in haar ogen? Ondanks het prachtige lenteweer wisten we haar te strikken voor een interview. 

Bij Anna, hoofdredacteur van tijdschrift Kunstbeeld, is kunst er met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd werd zij door haar ouders naar musea meegenomen. Met hedendaagse en conceptuele kunst kwam ze pas echt in aanraking tijdens haar studie filosofie. “Deze kunstwerken trokken gelijk mijn aandacht. Ik hou van mensen die op een rare of andere manier denken en dat op een bijzondere wijze kunnen verbeelden.”

Nieuwsgierig geboren

Tijdens haar studententijd gaat Anna aan de slag als kunstjournalist. “Ik ben altijd nieuwsgierig geweest,” zegt ze lachend, “Ik wil steeds nieuwe dingen zien en er achter komen hoe andere mensen denken.” Ze werkte bij Mister Motley en Tubelight en schreef onder andere op freelancebasis voor de Volkskrant en Trouw. Bij Kunstbeeld beklom ze de ladder als redacteur van de rubriek Up & Upcoming, werd daarna verantwoordelijk voor de web- en bureauredactie en groeide door als eindredacteur. Vanaf 2013 is ze hoofdredacteur van Kunstbeeld.

Vers uit het atelier

Om de continu veranderlijke kunstwereld bij te blijven, bezoekt Anna zoveel mogelijk tentoonstellingen en ateliers. Ze hecht grote waarde aan afstudeerexposities van kunstacademies en presentaties bij jonge kunstenaarsinitiatieven. “Als kunstredacteur ben je afhankelijk van wat galeries en kunstinstellingen tonen. Ik vind het interessant om zelf te scouten. Het werk van beginnende kunstenaars zegt veel over de hedendaagse kunstwereld. Je ziet naar welke voorgangers zij kijken, door welke gebeurtenissen zij zich laten inspireren en welke disciplines en technieken nu populair zijn.”

Ze verheugt zich dan ook op de jurering tijdens de ZomerExpo. “Ik ben benieuwd wat voor frisse kunst dit oplevert, zo vers uit de ateliers.” Al vindt ze het anoniem jureren wel een uitdaging: “In sommige gevallen weet je niet of iemand zich heeft laten inspireren door een bepaalde kunstenaar, of dat je naar het werk kijkt van de meester zelf!”

Pissen op het doek

Bij het thema ‘woest’ denkt Anna aan: “Ongetemd. Expressief. Gooien met verf en bloed of pissen op het doek,” somt ze enthousiast op, “Maar ik hoop dat de deelnemers het thema niet alleen interpreteren als ongeremdheid. Een kunstwerk kan niet slechts een puur individuele uiting zijn, maar moet ook iemand anders dan alleen de kunstenaar aanspreken.”

Anna is geïnteresseerd in werken die vragen oproepen, kunst die haar op het verkeerde been zet of vervreemdend werkt. “Wat is waar en wat niet? Verhalende kunst met een verrassende kwinkslag trekt mijn aandacht.” Kunstenares Gillian Wearing deed bijvoorbeeld een oproep voor haar kunstproject Signs That Say What You Want Them to Say and Not Signs That Say What Someone Else Wants te Say om jezelf te laten fotograferen met een persoonlijke boodschap. Kunstenaar Dan Rees reageerde hierop met een wit vel papier met de tekst: “What is Gillian Wearing?” Hiermee veranderde hij Wearings bijzondere project in iets banaals. “Ik kan hier wel om lachen. Het is eigenlijk een insiders joke.”

Golfbewegingen

Na de vraag wat de hedendaagse trends zijn, blijft het even stil aan de andere kant van de lijn. De kunstgeschiedenis bestaat uit golfbewegingen, legt Anna uit: “Tien jaar terug leek het er bijvoorbeeld op dat video en fotografie decennia lang het overwicht zouden hebben, maar nu speelt abstracte schilderkunst weer een heel belangrijke rol.” In de komende jaren verwacht ze dat de interesse in Community Art terug komt. “In de hedendaagse participatiesamenleving, waarin iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en omgeving en waarbij de overheid enkel een faciliterende rol speelt, zullen we elkaar wel moeten helpen en meer gaan samenwerken.”

Foto: Robin de Puy

Terug naar de top