ZomerExpo stimuleert kunstenaarschap

Vier jaar ZomerExpo, dat is inmiddels een lange lijst oud-deelnemers. Veel kunstenaars hebben zich in de afgelopen jaren aangemeld voor de voorrondes. Hierdoor heeft een groot publiek kennis kunnen maken met deze kunstenaars. Kunstenares Marijke van Oostrum kreeg naar aanleiding van haar deelname aan de ZomerExpo een expositie in het Kunsthuis Secretarie. We spraken met Marijke over haar ervaringen.

In de zomer van 2012 bezocht Marijke het Gemeentemuseum Den Haag en kwam toevallig terecht bij de ZomerExpo 2012 Liefde. “Ik werd meteen enthousiast over het project en besloot ter plekke dat ik in 2013 zelf een gokje zou gaan wagen.” Dat bleek een goede keuze, want al twee jaar op rij is het werk van Marijke te zien geweest in de ZomerExpo. Tevens heeft de tentoonstelling geleid tot verkoop van haar werk en een expositie in Meppel.

Hoe gaat Marijke te werk?
De kunstenares loopt al jaren met haar drie honden door het Amsterdamse Bos. De patronen in de natuur zijn inspiratie voor haar werk. Ze legt de vluchtige momenten met haar camera vast. Wanneer ze haar “foto-ogen” gebruikt, ontdekt ze in datzelfde bos telkens weer nieuwe schoonheden. In haar werkkamer zoekt ze de foto’s uit en post hiervan bijna dagelijks een selectie op Twitter en Facebook. De foto zijn tevens het startpunt van haar Genaaide Bosschetsen.

Wat zijn Genaaide Bosschetsen?
Marijke maakt kleine schilderijtjes van textiel, gebaseerd op een van de foto’s uit het bos. Wekenlang naait ze laagje over laagje, totdat het beeld van de foto is omgezet naar textiel. De kleurvlakken worden lapjes en de lijnen stiksels van de naaimachine. “Schetsen kan je de werken dus eigenlijk niet meer noemen, maar ik vind het zo’n mooie benaming dat ik mijn creaties nog steeds de titel Genaaide Bosschetsen geef.”

Oostrum_15834_HR

De Genaaide Bosschetsen die te zien waren tijdens ZomerExpo 2013 Aarde

Hoe heeft Marijke de ZomerExpo ervaren?
Haar zwart-witte Genaaide Bosschetsen werden gekozen voor de ZomerExpo 2013 Aarde. “Dit was voor mij een stimulans om door te gaan. Alleen de zwart-witte patronen begonnen mij op den duur te vervelen. Sinds ik met de gekleurde lapjes ben begonnen, is ieder werk weer een verrassing.” Deze keuze was een succes, want haar gekleurde bosschetsen waren afgelopen zomer te bewonderen op de ZomerExpo 2014 Licht.

“De tentoonstellingen van de ZomerExpo vind ik erg sterk, zowel in diversiteit als in kwaliteit. Beide jaren was ik trots dat mijn werk er tussen mocht hangen. Ook deze editie hoop ik weer een plekje te bemachtigen. Mijn inschrijving voor 2015 Woest is al een feit.”

Wat heeft de ZomerExpo Marijke gebracht?
Eén van de Genaaide Bosschetsen is verkocht tijdens de expositie. In het najaar heeft ze het werk persoonlijk langsgebracht bij de koper. “Dat was erg leuk. Zo zie je gelijk in welke omgeving het werk terecht komt.”

Naast de positieve reacties van familie en kennissen die de tentoonstelling hebben gezien, werd Marijke eind 2014 uitgenodigd door het Kunsthuis Secretarie in Meppel. Zij hadden haar gespot op de ZomerExpo en waren benieuwd naar haar andere werk. “Maar dit is niet het werk dat we bedoelen”, was de verbaasde reactie van het Kunsthuis. “Blijkbaar hadden ze mijn werk gezien tijdens Aarde. Gelukkig zijn ze ook enthousiast over mijn nieuwe bosschetsen.”

Wat zijn de toekomstplannen?
“Ik ga gewoon door met waar ik mee bezig ben. Ik vindt het heerlijk om ’s morgens te wandelen in het bos, daarna achter mijn computer of naaimachine te duiken en ‘s middags weer mijn wandelschoenen aan te trekken.”

De Genaaide Bosschetsen van Marijke van Oostrum zijn van 16 mei t/m 12 juni 2015 te zien in het Kunsthuis Secretarie in Meppel en wie weet ook in de ZomerExpo 2015 Woest.

Terug naar de top