Eerste Woeste Salon des Refusés in SBK Amsterdam

Tijdens de voorronde in Loods 6 keek Vera Schoffelen, directeur kunstuitleen SBK Amsterdam, mee over de schouders van de dagjury. Met haar collega’s dwaalde ze langs de kunstwerken die de jury voorbij liet gaan en maakte een selectie van twintig werken. Het resultaat is een verrassend mooie tentoonstelling, die tot 19 april bij het SBK Amsterdam aan de KNSM-laan te bewonderen is. Op vrijdag 6 april was de feestelijke opening.

De ZomerExpo is een verslaving
Op de opening liepen we het Rotterdams-Haags collectief O.N.A tegen het lijf. Dit trio won in 2014 de BankGiro Loterij ZomerExpo Oplageprijs. Afgelopen zaterdag werd hun werk niet gekozen voor de tentoonstelling, maar er wel uitgepikt voor de Salon. Na de voorronde in Amsterdam heeft het collectief zich last minute afzonderlijk ingeschreven voor de voorronde in Tilburg. “De ZomerExpo is voor ons een verslaving geworden”, zegt Lucius Pax lachend.

150304_Salon des refuses SBK Amsterdam_0010

Zenuwachtig
Wim van Ophem deed voor het vierde jaar op rij mee met de ZomerExpo: “Je zou denken dat de spanningen afnemen, maar volgens mij was ik tijdens deze voorronde veel zenuwachtiger dan vier jaar geleden.” Wim fotografeert scenes die hij tegenkomt op straat, portretten en stillevens. In de Salon hangt Van Ophems ontroerende portret van oude, rimpelige handen.

150304_Salon des refuses SBK Amsterdam_0009

Wildcard
Het reusachtige schilderwerk van Rombout Oomen is niet te missen. Vol trots staat de kunstenaar voor zijn werk The Slumberland Manifesto I. Zijn andere werk, waarop een groep skeletten een feestje bouwt, is via een wildcard rechtstreeks gekozen voor de tentoonstelling. Hij kan niet wachten tot dat het werk te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag: “Deze Salon is een mooi opwarmertje.”

Nieuwsgierig naar de werken? Bezoek de Salon des Refusés bij SBK Amsterdam aan de KNSM-laan 307-209 van 3 t/m 19 april 2015.

Het CBK Groningen gaat op 11 april tijdens de voorronde in Groningen op jacht naar werken voor in de Salon des Refusés. Op 18 april is het de beurt aan het SBK Breda tijdens de voorronde in Tilburg.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top