Woest werk: Suze Robertson

Kunstenaars verhouden zich al eeuwenlang tot begrippen die wij koppelen aan ‘woest’. Romantische kunstenaars schilderden de ongerepte natuur met haar steile klippen en onbeheersbare zeeën. De Fauvisten ontleenden hun naam (wilde beesten) aan hun brutale verfstreken en felle kleurgebruik. Kunstenaar Guido van de Werve verlegt voor zijn video’s voortdurend zijn grenzen. Zo hij putte zich uit door twaalf uur lang rondjes om zijn huis te rennen – zonder pauzes.

Woest is van alle tijden. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft speciaal ter gelegenheid van deze ZomerExpo haar collectie doorzocht en een aantal werken gevonden die op een of andere wijze woeste kenmerken vertonen. In dit artikel het Dorpshoekje van Suze Robertson.

De eigenzinnige Haagse kunstenares Suze Robertson (1855 – 1922) wordt gezien als de voorloper van het expressionisme. Haar schilderijen in grove toets illustreren de sociale betrokkenheid van Robertson bij het leven van alledag. Werkende vrouwen, dorpsgezichten en het boerenland zijn belangrijke motieven in haar doeken. Het grote publiek reageerde terughoudend op haar weinig delicate werk. Het deed Robertson niets: “Ik schilder geen lieve gezichtjes.”

Suze Robertson schilderde, reislustig als ze was, alle plekken waar ze woonde. Amsterdam, Den Haag en later het Brabantse Leur. Haar taferelen zijn verre van natuurgetrouw, en eerder een verbeelding van wat ze zag en voelde. Kijk naar haar Dorpshoekje (1916-17). Steeds opnieuw schilderde Robertson de gevel van het witte huis. Telkens op een ander moment, met ander licht en met een ander gevoel Steeds minder gaat het over hoe het huis eruit ziet, steeds meer gaat het over hoe het huis op Suze overkomt. “Ziedaar het simpele gegeven. Maar door de voorstelling heen duistert de gloed, dreunen, zwaar en sonoor als gongslagen, de klankgolven van een geweldige emotie die zich in kleur uit,” schreven ze er in die tijd over. Suze Robertson zelf had er waarschijnlijk de neus voor opgehaald.

Dorpshoekje, Suze Robertson, 1916-17 (Gemeentemuseum Den Haag).

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top