De een en de ander V

In deze serie kijken kunstenaars uit de ZomerExpo naar elkaars werk. Zij vertellen over hun favoriete kunstwerk uit de tentoonstelling. In de vijfde editie kijken Eveline Braak en dochter Noa naar Blind Window van Truus Groen.

Eveline Braak (1976) doet onderzoek in haar werk naar primaire vormen en kleuren. In series van groot en klein formaat gaat ze met haar schilderskwast op zoek naar ruimtelijke composities op het platte vlak, zo ook in haar werk Obstruction I.

Hoe heb je het werk gekozen?
Toen ik over deze serie las, moest ik meteen aan dit werk denken. Samen met mijn dochter Noa heb ik de tentoonstelling bezocht. Ze had niet genoeg geduld om alle kunstwerken uitvoerig te bekijken, maar dit werk maakte meteen indruk op mij.

Waarom dit kunstwerk?
Het roept meteen een vraag op: is het werk geschilderd of is het een foto? De woeste wolken doen mij denken aan de romantische schilderijen van William Turner. Blind Window blijkt echter een foto te zijn. Truus Groen fotografeert landschappen door raampjes van oude caravans, waardoor mystieke landschappen ontstaan. De simpele vormen en het mysterieuze licht raken mij.

Komt het thema licht terug in het werk?
De avondschemer speelt een belangrijke rol in dit werk. Het landschap wordt enkel vanaf de achterkant belicht, waardoor schimmen ontstaan. De wolken in de lucht versterken dit schouwspel. Tevens vervormt het caravanraampje het uitzicht. Deze opeenstapeling zorgt voor een stilistisch, schilderachtig beeld van de werkelijkheid, dat bijna naar abstractie neigt.

Voegt de catalogustekst iets verrassends toe?
Door de catalogustekst kon ik het beeld beter plaatsen. Het was niet in mijn hoofd opgekomen dat ik door een caravanraam naar het Nederlandse landschap keek. In gedachte zie ik Truus Groen struinend over het platteland opzoek naar oude caravans. Daarnaast vond ik het leuk om te lezen dat ze bewust voor het avondlicht heeft gekozen. De lichtval verschilt natuurlijk per tijdstip en land.

Groen_15303_EFG

Blind Window, Truus Groen

Welke aspect vind je belangrijk in een kunstwerk?
Zowel figuratief als abstract werk trekt mijn aandacht. In mijn werk kijk ik naar de basisprincipes van de abstracte kunst, waardoor daar meer mijn belangstelling naar uit gaat. Als kunstenaars er voor kiezen de werkelijkheid weer te geven, vind ik het interessant als er stilistisch iets met het beeld gedaan is, waardoor vormen en kleuren een grotere rol gaan spelen. Blind Window is daar een goed voorbeeld van.

Zijn er overeenkomsten tussen je eigen werk en het werk van Truus Groen?
De rechthoekige, primaire vorm van het raam, komt vaak terug in mijn eigen werk. Ook licht dat van achter schijnt speelt bij mij vaak een grote rol. Mijn werk bestaat vaak uit een lichte achtergrond waarop ik andere vormen en vlakken aanbreng, waardoor de platte vormen samen ruimtelijkheid creëren. Als je goed kijkt naar mijn werk lijkt er ook een landschap te ontstaan.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top